.Net Core , .Net Standart ve .Net Framework Farkı


.Net Core , .Net Standart ve .Net Framework Farkı


Yeni yayınlanan .Net Core 3.0 geliştirme paketiyle çalışmak için Visual Studio 2019 sürümünü ve kurulum esnasında son güncellemeleri seçerek tamamlayın. Uzun bir yükleme ve indirmenin ardından hazırız.

Yeni proje eklerken özellikle Class Library tipinde yer alan projelerde 3 farklı seçenek göreceksiniz. İlk kez .Net Core ile çalışacaklar şaşıracaktır. Yazımızın ana konusu olan bu proje tiplerini aktaracağım.


.Net Core , .Net Standart ve .Net Framework Farkı



.Net Framework Nedir


Temel uygulama geliştirme çatısıdır. 4.8 sürümüyle şuan Windows tabanlı uygulama geliştirebileceğiz tam yüklü geliştirme çatısı diyebiliriz.


.Net Core Nedir


Halen ana paket olarak sayılan .Net Framework'un refactor edilerek ve yeni özellikler eklenerek açık kaynak olarak dağıtılan çapraz platform (cross platform) kütüphanesidir. .Net Core Şuan 3.0 güncel sürümüyle geliştirmeleri yapabiliyoruz. .Net Framework'dan farkı açık kaynak , çapraz platform desteği , hızlanması , modüler olması ve bulut yazılıma daha uygun olması gibi özellikleri sıralayabiliriz.


.Net Standart Nedir


Üstte yer alan her iki çatı arasındaki kod paylaşma sorununu gidermek için oluşturulmuştur. Bir nevi ara birim olarak düşünebiliriz. Dağıtım ve derleme gibi problemleri ortadan kaldırır.Yani özetle .Net Standart ile yazılmış bir kütüphane Core projelerinde ve Ana Framework üzerinde kullanılabilir.



İlk başta biraz karışık gibi geliyor olabilir , dilim döndüğünce aktarmaya çalıştım. İyi çalışmalar...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Philips 246E9Q LCD Monitör Kutu Açılışı

Iyzico Error Code 11

Visual Studio'da Toplam Kod Satır Sayısını Bulma